Vitamīni dažādos produktos

Share this

Augļi, dārzeņi, piena un citi produkti ir bagāti ar veselīgām un organismam nepieciešamām vielām.

Ja zinām uzturvielu sastāvu pārtikas produktos, tos pareizi uzglabājam un pagatavojam, ja uzturs ir daudzveidīgs un sabalansēts,  ir iespējams ar uzturu nodrošināt organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām.

 

Diedzēti graudi un sēklas  

Cilvēku uzturā populāri kļuvuši diedzēti graudi un sēklas. Tie ir ļoti veselīgi cilvēka organismam, jo satur visus B grupas, A, C, D un E vitamīni, minerālvielas: kālijs, dzelzs, mangāns, fosfors, cinks, magnijs un kalcijs, arī aminoskābes, fermenti, hlorofils un šķiedrvielas.

Dzērvenes

Dzērvenes satur C, B1, B2, PP vitamīnus, kas stiprina imunitāti un palīdz mazināt saaukstēšanās, infekcijas slimības, kā arī dažādu audzēju risku. Tāpat dzērvenes satur flavonīdus, antioksidantus un minerālvielas (kālijs, nātrijs un kalcijs), kas palīdz normalizēt vielmaiņu, sirdsdarbību un asinsspiedienu.

Jāņogas

Satur gan C vitamīnu un cukuru, gan organiskās skābes, P vitamīnu, pektīnvielas, miecvielas, minerālsāļus, askorbīnskābi, kāliju, dzelzi, šķiedrvielas un citas vielas. Baltās jāņogas darbojas kā pretvēža līdzeklis, sarkanās uzlabo asins sastāvu. Jāņogu sula lieliski palīdz saaukstēšanās un augstas temperatūras gadījumā, ogas rosina apetīti, aktivizē zarnu trakta peristaltiku, tādējādi novēršot aizcietējumus.

Cidonijas

Cidoniju augļos ir A provitamīns, B1, B2, C, E, PP vitamīni, organiskās skābes, kālijs, kalcijs, magnijs, fosfors, nātrijs, dzelzs, miecvielas un fruktoze, kā arī C vitamīns – pie tam četras reizes vairāk C vitamīna nekā ābolos. Cidonijas palīdz stabilizēt kuņģa darbību, veicina apetīti, uzlabo atmiņu un garastāvokli, mazina galvas sāpesi un atvieglo paģiras.

Citroni

Citroni satur A, B, D vitamīnus. Viens citrons satur aptuveni pusi no nepieciešamās C vitamīna dienas devas un trīs ceturtdaļas no P vitamīna dienas devas. Citrons uzlabo olbaltumu šķelšanos organismā, pastiprina kalcija un dzelzs uzņemšanu, normalizē asinsspiedienu un aknu darbību, kā arī uzlabo gremošanas procesus.

Burkāni

Burkāni satur cukuru, olbaltumvielas, organiskās skābes, minerālvielas – kāliju, kalciju, magniju, dzelzs, fosforu, nātriju, hloru, jodu; B, C, E, K, PP vitamīnus, karotīnu, folijskābes, šķiedrvielas, ēterisko eļļu. Burkāni veicina ēstgribu un gremošanu, normalizē sirds un asinsvadu, aknu, aizkuņģa dziedzera, nieru, vairogdziedzera darbību.

Tomāti

Tomāti satur aptuveni 13 vitamīnus, 17 minerālvielas, dažādas organiskās skābes, flavonoīdus un fitoncīdus – dabīgos augu hormonus, organiskās skābes, ēteriskās eļļas un citas cilvēka organismam nepieciešamas vielas. Tomāti, tāpat kā šokolāde, satur laimes hormonu serotonīnu, kas vairo enerģiju un labsajūtu.

Pētersīlis

Pētersīlis satur daudz minerālvielas – kāliju, kalciju, nātriju, magniju, fosforu, dzelzi, arī mikroelementus, ogļhidrātus, C vitamīnu (īpaši lapās) un B grupas vitamīnus, karotīnu, ēteriskās eļļas.

Pupiņas

Pupas satur olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, B1, B2, B6, K, PP, C vitamīnus, karotīnus, minerālvielas (dzelzi, kalciju, fosforu, kāliju, magniju, nātriju, jodu un šķiedrvielas).

Piens un piena produkti

Pienā un piena produktos ir ap 100 dažādu cilvēka organismam, īpaši augošam, nepiciešamu uzturvielu. Piens satur olbaltumvielas – kazeīnu, globulīnu, albumīnu, taukus un vitamīnus – A, PP, D, E, K , kā arī dažus B grupas vitamīnus. Savukārt C vitamīna pienā ir maz. Tāpat piens satur minerālvielas, visvairāk – kalciju un fosforu. Pienskābes baktērijas, kas atrodas skābpiena produktos, sašķeļ olbaltumvielas līdz aminoskābēm, ko organisms viegli asimilē. Skābpiena produkti ierosina ēstgribu un atindē organismu no nelabvēlīgiem vielām. Skābpiena produkti nomāc pūšanas procesus zarnās un citu kaitīgu mikroorganismu attīstību cilvēka organismā.

  • Biezpiens ir bagāts ar kalciju, aminoskābēm – metionu un triptofānu, olbaltumvielām
  • Sierā ir daudz olbaltumvielu un minerālvielu – kalcija un fosfora, kā arī A, B, D, E, PP vitamīni un A provitamīns – karotīns.
  • Krējumā sastopami visi taukos šķīstošie vitamīni – A, E, D.
  • Sviests satur daudz vitamīnu – A, D, E, B1, B2.